Cand vine vorba de pregatirea porumbeilor in vederea angajarii si recuperarea acestora dupa concurs, aproape firecare crescator are metoda lui sigura de succes, metoda prin care spera ca porumbeii sa fie adusi in forma de top in ziua imbarcarii.
Pentru a obtine forma de top trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
1.Calitatea pasarilor din crescatorie – conditia de baza, de la care trebuie sa pornim.
2.Stare perfecta de sanatate. Aceasta se poate obtine printr-o hranire si nutritie echilibrata, bogata in substante nutritive, o crescatorie adecvata, suplimente naturale, planuri de tratamente preventive si curative, etc. Nici chiar cele mai bune pasari din punct de vedere calitativ nu vor face performanta in lipsa sanatatii.
3.Antrenamentul. O pasare indiferent de calitatea ei sau de starea de sanatate, daca nu este antrenata corespunzator, nu va putea obtine rezultate de top. Fara un antrenament sustinut, muschii se atrofiaza, iar viteza de zbor scade proportional.
4.Folosirea produselor de conditionare. Atentie: nu trebuie folosit semnul egal intre aceste produse si droguri. Sunt multi crescatori care din nestiinta sau rautate asociaza aceste produse cu drogurile. Cand vorbim de produse de conditionare trebuie sa ne gandim la produse pe baza de aminoacizi, proteine, fier, iod, magneziu, vitamine, etc.
Asadar, forma de top se va obtine ca o combinatie intre elementele de mai sus. Doar crescatorii care indeplinesc toate aceste conditii pot spera la sosiri fruntase din partea porumbeilor proprii.
In cele ce urmeaza voi incerca sa expun cateva reguli de baza, reguli pe care majoritatea crescatorilor le respecta, iar apoi o sa prezint si cateva programe ale crescatorilor campioni.
Hranirea la intoarcerea din concurs
Majoritatea crescatorilor folosesc hrana dietetica in primele doua zile de la intoarcerea din concurs (o reteta pentru acest tip de hrana o puteti gasi in articolul “Hranirea si Nutritia” -
porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/02/iii-notiuni-elementare-hranirea-si.html)
Asta pentru a favoriza detoxifierea rapida a organismului pasarii expuse la efort intens, stres, contact cu alte pasari bolnave, etc.
Aceasta hrana se amesteca cu drojdie de bere si ulei de usturoi. Drojdia de bere aduce un aport suplimentar de aminoacizi si vitamine din grupa B, care joaca un rol important in metabolismul glucidelor si a grasimilor, favorizand recuperarea dupa efort. Uleiul de usturoi faciliteaza o buna circulatie a sangelui si asigura protectia cailor respiratorii.
Unii crescatori recomanda, totusi, ca prima masa din ziua sosirii sa nu fie dietetica, ci una echilibrata pentru refacerea rapida a tesutului muscular.
Ce adaugam in apa la intoarcerea din concurs
Metabolismul ridicat al porumbelului datorat efortului considerabil din timpul concursului duce la numeroase modificari, cum ar fi, eliminarea ureei, a acidului uric, a acizilor lactic si carbonic. Aceste modificari vor consuma in prima faza ionii de sodium, ajungandu-se la dezhidratare.
De aceea, se recomanda ca la revenirea din concurs sa administram porumbeilor in apa de baut electroliti. Electrolitii au si rol de energizant cu efect imediat care ajuta la micsorarea perioadei de recuperare.
Intotdeauna, in prima apa de la sosire, pe langa electroliti, trebuie sa administram dextroza (glucoza). Aceasta este un carbohidrat cu absorbtie rapida in sangele porumbeilor, de aceea este indicat sa o administram la sosire, ci nu inainte de imbarcare.
Unii crescatori folosesc un amestec de miere si lamaie in apa de baut de la sosire, acidul ascorbic din lamaie avand un puternic rol antiinfectios, reface echilibrul acido-bazic si creste rezistenta la boli.
Atentie: Nu este indicat sa lasam mierea in apa mai mult de 2-3 ore, asadar in cazul concursurilor de fond-maraton, atunci cand porumbeii vin rasfirati, este mai bine sa nu o folosim.
Eu folosesc la sosirea din concurs un coctail de electroliti, miere, glucoza si lamaie.
Tratamente preventive in timpul sezonului
Majoritatea crescatorilor fac in timpul sezonului tratamente preventive contra tricomonozei si infectiilor respiratorii. Asta deoarece, porumbeii vin in contact in timpul zborului cu diferite conditii climaterice, iar in timpul transportului vin in contact cu alti porumbei care pot fi bolnavi sau purtatori pasivi ai unei boli pentru care porumbeii nostrii nu au imunitate.
Astfel, incepand cu a doua zi, se fac 2-3 zile de tratamente preventive, in prima saptamana contra tricomonozei, in urmatoarea saptamana contra infectiilor respiratorii, urmeaza o saptamana pauza, dupa care se reia schema.
Dupa fiecare tratament se are in vedere refacerea florei intestinale. Se poate folosi in acest scop Kefirul.
Alte elemente necesare porumbeilor in perioada de concurs
Iodul –stimulează metabolismul şi glanda tiroidă. Se recomanda administrarea produselor pe baza de iod de doua ori pe saptamana (miercurea si joia) in primele 4 saptamani din sezon, apoi se administreaza doar o singura zi pe saptamana.
L-Carnitina - este o substanta care favorizeaza transformarea tesutului adipos (grasimea) in tesut muscular. Este indicat ca odata cu administrarea suplimentelor care contin aceasta substanta, sa suplimentam continutul de grasimi din hrana – canepa, alune, seu de oaie. L-Carnitina elimina acidul lactic format in exces in timpul zborului, fiind, deci, si un bun recuperator. Se recomanda administrarea inainte de conurs cu 2 zile si in ziua sosirii.
Vitamine si minerale – pentru marirea andurantei, se recomanda administrarea vitaminelor si in sezon.
Deasemenea, nu trebuie sa lipseasca gritul, doar in ziua imbarcarii acesta se ridica din crescatorie.. Se stie ca la intoarcerea din concurs, uneori porumbeii prefera gritul in schimbul mancarii.
Ceaiuri de plante – se folosesc diferite combinatii din diverse plante precum urzica, patlagina, etc.
As aminti aici, iar cu riscul de a face reclama unei firme anume, ceaiul de plante Naturaline. Conform specificatiilor producatorului acesta este un extract concentrat din 16 plante selectionate datorita efectelor benefice asupra sistemului respirator, digestiv si urinar. Asigura cresterea rezistentei generale a organismului precum si eliberarea toxinelor din sange.
Administrare: O cura de 10 zile inainte de inceperea sezonului sportiv, dupa sosirea de la concursuri timp de 2 zile,
A se consulta si articolul “Suplimente naturale” (
porumbeivoiajori-marius.blogspot.com/2012/02/iv-notiuni-elementare-suplimente.html).
Antrenamente individuale in timpul sezonului
Pentru a nu scoate porumbeii din forma trebuie facute antrenamente individuale de la distante scurte (40-60km) o data sau de doua ori intre etapele de concurs.
Aceste antrenamente au si rolul de a reda increderea porumbeilor in fortele proprii.
Metode crescatori celebri
1.Programul dlui. Vasiliu Mihai din Botosani, un maestru al maratonului:
“In apa primesc in ziua sosirii glucoza cu vitamine si mancare depurativa. A doua zi tot mancare depurativa si in apa Recuplyt. Folosesc BS, tot timpul tratez macar o zi sau doua dupa fiecare drum contra tricomonozei. Deci, doua zile depurativ dupa aceea intru in mancare de zbor. Doua zile pe saptamana drojdie de bere, iar in apa Naturaline…
Cu zece zile inainte de prima etapa de maraton, in mancare porumbeii primesc zilnic drojdie de bere si Naturaline in apa. Cu o zi inainte de angajare le dau Orni, bun pentru caile respiratorii, in ziua angajarii le dau, ca sa le mai tai setea, Bergasol.”