- Oua de 6-8 si 16-18 zile
- Pui de 6-8 zile
- In cazul cand facem ca porumbeii sa cloceasca mai mult (oua de plastic), pentru etapa cand ii pregatim vom pune sub ei un pui de 1 saptamana(6-8 zile)
- Porumbeii intra in forma mai ales dupa aruncarea celei de-a doua remige primare.
NU – !! – este recomandata trimiterea la zbor a porumbeilor :
-care bat la cuib sau femele care sunt batute la cuib.
- Femela sau mascul care hraneste cu pasta.
- Mascul care are pui mari
Metode Utile
In cazul cand unul din parteneri a intarziat, iar cel ramas acasa vrea sa paraseasca cuibul cu ouale, sau in eventualitate ca s-au spart ouale, procedam in felul urmator:
- Perechea respectiva(ambii porumbei), va fi scoasa afara din crescatorie si 2-3 ore nu li se permite intrarea.
Dupa acest rastimp, permitem intrarea femelei la cuib, unde am pus doua oua incalzite.Daca femela le primeste si se aseaza pe cuib, atunci permitem si intrarea masculului.In caz ca nu reusim cu aceasta metoda, incercam sa punem in cuib, pui mici, care de regula sunt primiti, dupa care vom inlocui puii cu oua incalzite.
Acest lucru este bine sa-l facem pentru a evita, ca femela sa oua din nou, deoarece nu este recomandat, ouatul de doua ori intr-o luna.
Evrard Havenith – afirma ca “femelele zburate de pe oua ciocanite sau pui de 12 zile, pot sa intreaca pe foarte multi masculi, bine pregatiti si valorosi, aducand niste performante deosebite”
Tainele Vaduviei ( I )
Autor:
Gyosport.ro
Esential in practicarea acestei metode este un sistem care trebuie sa cuprinda mai multe constante:
Timpul pe care fiecare crescator poate sa-l aloce porumbeilor (cu cat mai mult, cu atat mai bine),
Spirit de observatie (observatii care vor fi tot timpul notate),
Compartimentele de zbor sa se preteze metodei (sa cuprinda 1-2 compartimente pentru masculii vaduvi, de preferat 12 boxe si un compartiment pentru femelele vaduve, de preferat cu boxe individuale ptr. a evita imperecherea acestora intre ele),
Un lot constant de porumbei de calitate ( de preferinta descendenti din porumbei cu rezultate, selectati prin aceasta metoda),
Alimentatie corespunzatoare, (echilibrata, de calitate, de preferinta portionata si la aceleasi ore),
Multa rabdare pentru ca pana la urma aceasta va fi rasplatita (rabdarea incepe atunci cand i-ti pierzi rabdarea).
Daca aceste lucruri sant constante intradevar si nu variabile, cu atat sistemul are mai mari sanse de reusita. Prin urmare nu exista un singur model ca sistem, ci mai multe sisteme individuale daca sant aplicate corect.
Pana prin anii ’94-’95, in zona Ardealului se stia despre un singur crescator care a concurat cu success folosind metoda vaduviei. Acesta a fost regretatul Dr. Modrigan Nicolae din Dej.
Studiind mai multe traduceri din revistele columbofile din Belgia si Germania, in care erau descrise metodele de zbor la vaduvie ale unor crescatori celebrii, mi-am pus ambitia sa incerc sa fac performanta concurand si eu folosind aceasta metoda , mai ales ca eram unul din primii crescatori din judet care incearca acest lucru.
Daca in anii ’96-’97 eram 2-3 crescatori care am inceput sa practicam vaduvia si sa obtinem rezultate excelente nu doar pe plan local, ci si pe plan National, in anul 2002 deja in Cluj-Napoca concurau folosind metoda vaduviei si realizand performante la nivel National, cca. 20 de crescatori care la orice etapa de viteza sau demifond i-si puteau adjudeca locul 1, astfel creenduse o concurenta sufocanta.
In momentul cand am hotarat sa pun in aplicare teoriile citite in revistele straine, in crescatorie aveam un lot de porumbei care erau descendenti din porumbei de valoare si cu rezultate exceptionale atat local cat si national, performantele obtinute fiind datorate sistemului de zbor la natural. Vaduvii proveniti din acesti porumbei pe care experimentam metoda vaduviei nu se ridicau la nivelul asteptarilor mele, multi din ei pierzandu-se, astfel roadele noii metode se lasau asteptate. In multe astfel de momente eram gata sa renunt, spunandu-mi ca sigur au mai incercat si alti crescatori cu experienta si la fel au renuntat. Ma gandeam ca probabil de vina o fi zona, relieful, rapitoarele, sau pur si simplu nu am inteles sau aplicat eu bine ce scria in acele traduceri.
Tot in acea perioada am avut sansa sa intru in posesia unor super porumbei care erau descendenti din porumbei importati dupa anii ‘90, cu origine Janssen si Meulemans, si care erau o noutate din punct de vedere al liniei. Frumusetea si temperamentul calm al acestor porumbei m-au cucerit definitiv. In preajma acestor porumbei am reusit sa ma schimb din punct de vedere al relatiei pe care o aveam fata de ei, sa fiu mai calm, mai calculat si sa visez la titlul de campion.
Inca de la prima generatie pe care am reprodus-o din acesti porumbei “noi” s-au vazut rezultatele, avand in vedere ca acestia au fost selectati de-alungul vremii, tocmai prin aceasta metoda a vaduviei (in Belgia,Olanda si Germania). La etapele de viteza si demifond acestia raspundeau promt la noile trucuri ale vaduviei surclasandui pe cei din liniile vechi si astfel a inceput perioada cea mai grea, plina de sacrificii dar si cea mai frumoasa si plina de satisfactii, in drumul meu catre marea performanta.
Am tot facut referire la porumbeii “vechi.” Trebuie sa avem in vedere ca acestia au avut originea tot in acele tari la care am facut referire si la vremea aceea multi dintre ei au fost descendenti din porumbeii celebrii ai timpului. Dar modul de selectie, de intretinere, de zbor la natural, care a fost practicat in acea perioada de majoritatea crescatorilor, a facut ca descendentii acelor porumbei sa nu raspunda imediat la acest joc mult mai dur din punct de vedere psihic, dar si fizic avand in vedere programul saptamanal de joc, necesar pentru a tine porumbeii in priza. Marea lor calitate a fost faptul ca au avut o perioada de aclimatizare mai mare iar la etapele dure s-au remarcat.
Descendentii lor au devenit in timp buni porumbei de fond si maraton chiar zburati la vaduvie sau semivaduvie, dar nu zburati saptamanal. Norocul meu a fost ca am avut rabdare si desi acesti porumbei “vechi” nu tineau pasul intotdeauna la etapele scurte, le-am dat sansa sa-si dovedeasca valoarea la etapele de fond si maraton. Avand in vedere rezultatele obtinute pe plan National la aceste categorii, dovedesc ca am avut inspiratia si rabdarea necesara........
Articol scris de: Lucian MARCHIS
Sistemul vaduviei
IMPERECHEREA
Imprecherea se face cu aproximativ trei luni sau o 104 zile inainte de primul concurs.
In timpul imperecherii asigurati-va ca masculi sa-si trateze femelele cu toata atentia ( evitati luptele dintre femela si mascul )
Dupa 5 zile de clocit se trateaza tot efectivul pentru trihomonoza timp de 10 zile si apoi un complex multivitaminic pentru 3 zile; asta va dura pana in ziua a
18-a. Primul ou ar trebui sa “ciocneasca” in ziua a 19-a.
Este de recomandat ca perechile sa creasca cate un singur pui tinand cont ca ii asteapta un campionat destul de lung.
In cazul in care vreti sa pastrati ambele oua , in momentul in care femela face primul ou este bine sa-l luati in casa si
sa-l pueti inapoi in cuib dupa ce il va face pe al doilea ( sub femela tot acest timp va sta un ou de plastic ; oul care va sta in casa il veti pastra intr-o cutie infasurat in vata si nu uitati sa intoarceti cutia cu atentie de cateva ori pe zi, aceasta va preveni “ asezarea “ galbenusului ).
Saptamana 1
Cind pasarile incep sa hraneasca puii cu ‘’lapte’’ trebuie alimentate cu un amestec variat de boabe plus un complex vitaminic de 2 sau 3 ori pe saptamana.( vitaminele vor ajuta pasarile sa-si pastreze o conditie fizica buna si sa creasca pui de calitate )
Saptamana 2
Dupa o saptamina parintii vor hrani puii cu boabe mai ‘’tari’’, deci e timpul sa adaugati amestecului de baza ceva ‘’maruntis’’(mei ,cinepa,rapita,etc) si daca aveti ceva mazare.In aceasta perioada o pasare matura ar trebui sa consume aproximativ 40g boabe de doua ori pe zi.
Saptamana 3
Daca ai timp si poti ,incearca sa hranesti puii de cite 4 sau 5 ori pe zi ,in felul acesta vei reduce efortul parintilor si vei avea puii reusiti.
NOTA-in acest stagiu nu se va lasa mincare la discretie in hranitori si nici hranitori particulare in cuiburi.Este un fapt demonstrat ca nu veti avea pui mai bine crescuti daca boabele vor sta tot timpul in voliera.
Separarea femelelor
Se vor separa femelele de masculi cind puii au 17 zile,deci din acest moment masculii vor creste puii singuri.
Cind observati ca puii se vor da jos din castron puneti cutiute cu boabe,in special marunte,in cuib ptr ca puii vor incepe sa se hraneasca singuri.
O alta varianta este sa lasati femelele in compartiment sa hraneasca puii cind masculii fac antrenamentul de dimineata.
Dupa 28 de zile veti intarca puii,si este de preferat ca in prima saptamina puii sa aiba coltul lor pe podea plin cu paie curate ptr ca se vor strange toti la un loc cautand caldura cuibului.Puilor li se va da hrana de 3 ori pe zi.
NOTA- luati boabele din compartimentul puilor de fiecare data cind au terminat de mincat
-separarea femelelor previne aruncarea primei pene la masculi
-in acest interval de timp,de la imperechere pina intarcarea puilor nu antrenati pasarile
Reimperecherea
Reimperecheati femelele 5 saptamani inaintea primei etape de concurs.
Dupa ce femelele au ouat inlocuiti-le cu unele din plastic,si dupa a zecea zi de clocit separati din nou femelele .Veti lasa masculii sa mai cloceasca inca trei zile dupa care cuiburile vor fi scoase din boxa.
NOTA- in acest stagiu antrenati masculii cat de mult puteti .
Acum a inceput perioada de VADUVIE
Masculii
Dupa primul concurs masculii nu se mai antreneaza, sunt lasati sa zboare doar in jurul casei. Se fac exercitii cu masculii de doua ori pe zi, dimineata si la 5pm . LASATI MASCULII AFARA , INCHIDETI VOLIERA , si in tot acest timp este bines a faceti curat inauntru, pentru ca dupa perioada de exercitiu ei vor vrea sa intre repede inauntru si este bines a nu stati in calea lor. Acest obicei odata deprins va “aduce “ secunde bune la intoarcerea din concurs .
Dupa terminarea exercitiului zilnic ei vor veni inapoi , de regula , fiecare din diferite puncte cardinale batand din aripi. Daca sunt in forma ei trebuie sa zboare singuri nu in stol.
Este bines sa-i invatati sa manance alune , si dupa fiecare exercitiu in decursul anului sa gaseasca in boxa doua alune. Daca nu sunt invatati cu alune puteti folosi seminte de canepa .
La fiecare doua zile este bine sa le dati un supliment format din seminte mici .
NOTA – ESTE FOARTE, FOARTE IMPORTANT CA VADUVII SA NU FIE DERANJATI IN TIMPUL ZILEI IN PERIOADA DE REPAOS DINTRE EXERCITII !!!!
Femelele vaduve
Unul dintre cei mai importanti factori in sistemul vaduviei este femela.
EA TREBUIE SA FIE ATRAGATOARE SI DRAGASTOASA
Este foarte important ca ea sa NU se imperecheze cu celelalte female, deoarece in aceasta situatie va fi nefolositoare ca vaduva.
Un mascul pe care nu il folosim ca vaduv il vom pune de doua ori pe saptamna cate 10 minute in compartimentul vaduvelor , pe podea , inchis intr-o cutie de expozitie. Toate vaduvele vor vrea sa se “ joace” cu el , si acest lucru ca preveni imperecherea intre ele. Nu recomand inchiderea femelelor in boxe deoarece in primul rand acest lucru cauzeaza mult stress si afecteaza penajul . Este de preferat sa tinem femelele inchise impreuna cu puii si sa-i lasam tot impreuna sa zboare afara zilnic .
Cel mai bun lucru este sa le punem intr-un compartiment de unde pot vedea alti masculi, masculii de la natural sau de la matca DAR NU MASCULII LOR. Atata timp cat ele vad alti masculii nu se vor immperechea intre ele .
NOTA- Femelele se vor imperechea intre ele numai daca sunt complet isolate.
Hrana vaduvelor
Duminica , luni , marti – depurative
Miercuri, joi- 50% depurativ plus 50% amestec de concurs
Vineri, sambata – amestec de concurs
Duminica inchideti masculii in boxe , lasati femelele afara pentru o baie si dupa cateva ore de liberatae ele vor intra in compartimentul masculilor. Dupa cateva minute mutati femelele inapoi in compartimentul lor .
Introducerea femelelor pentru concurs
Lasati masculii in boxe ( jumatatea din boxa care pana acum a fost inchisa-dormitor ) si in acelasi timp introduceti cuibul in”dormitor”. Dupa o jumatate de ora inchideti masculii in boxe si apoi puneti femelele intr-un cos . Cosul terbuie sa aiba partea de deasupra dintr-un grilaj deoarece avem nevioe ca masculii sa le poata vedea.Pentru primele concursuri luam femelele si le punem in partea deschisa a boxei. Dupa aprozimativ 5 minute deschidem usita de la compartimentul inchis al boxei-dormitorul , introducem femela la mascul, dupa care o inchidem la loc. Daca masculul este in forma ar trebui sa se aseze in cuib si sa inceapa sa cheme femela . Femela ar trebui sa stea langa el si sa-l ciuguleasca pe gat in timp ce masculul va inchide ochii si o va chema pe un ton mai scazut.
Dupa aproape 5 minute veti lua masculul foarte usor de pe cuib si il veti pune in cos acesta fiind gata pentru concurs.
TOATE ACESTEA TREBUIE FACUTE IN LINISTE SI CALM!!!!
Luati cuiburile din boxe dupa ce masculii se afla in cos,deoarece vor fi murdarite de femelele ce vor sta acolo peste noapte.Este bine sa tinem femelele peste noapte in boxele vaduvilor ptr ca in primul rind acest lucru le va motiva ptr a doua zi la intoarcerea masculilor,si in al doilea rind nu va fi nevoie sa le mutam iar in compartimentul lor.
In momentul cind punem masculii in cos este bine sa-i examinam rapid.Deschide aripa si uita-te la pene.Da atentie penelor de la cotul aripii,sunt foarte importante.Urmatorul pas,intoarce porumbelul si verifica pieptul;pielea de-a lungul sternului trebuie sa fie rosie spre roz.Daca este prea inchisa la culoare inseamna ca il hranesti cu prea multe proteine,daca e uscata,ca si cind ar avea “matreata” nu este in forma si are o problema legata de alimentatie.In cazul acesta adauga mai multe depurative amestecului tau de hrana,si apa cu usturoi de 2-3 ori pe saptamina.
Dupa aceea uita-te dupa “punctele de forma”,care daca sunt presente ar trebui sa fie in mijlocul pieptului ,imediat sub piele,mici puncte rosii.Privindu-le pentru citeva secunde le veti vedea pulsind odata cu bataile inimii.Daca e asa este un bun semn.
Cel mai bun semn dintre toate il vei gasi la penile cozii,mai précis la fulgii care acopera tartita.Daca fulgii laterali care acopera tartita se incretesc si se ridica incercand sa treaca peste marginile laterale ale cozii(la baza cozii) este un semn ca pasarea respective e in superforma.Aceasta se va gasi numai la pasarile intretinute in mod exemplar.
Hraneste vaduvele inainte de intoarcerea masculilor de la concurs si verifica sistemele de inchidere de la boxe.
Este de preferat ca vaduvele sa vada masculul venind,de exemplu printr-o usa larg deschisa sau o fereastra mare decit sa folosesti un sputnik.Evenimentul sosirii va excita vaduvele la maxim daca vor putea vedea clar intrarea masculilor in voliera.
Cronometreaza vaduvii rapid si in liniste,cu calm dupa care inchide-I in boxe.Lasa-i impreuna cu femelele ptr 30 de minute,sau in cazul concursurilor mai grele ,o ora
EXTRAMOTIVATII
Citeva exemple de motivari pe care le puteti face in ziua imbarcarii:
- lasati masculii in “dormitor” cu cuibul,inchisi,si femelele libere in voliera timp de 30 min;dupa aceea introduceti femela la vaduv ,pe rind ,cite o pereche,si in momentul in care masculul cheama si femela e linga el in cuib puteti pune masculu in cos.
- aduceti femelele intr-un cos (cu partea de sus din grilaj) ptr ca vaduvii sa le poata vedea si lasati cosul pe podea in mijlocul compartimentului ptr 15 min.(vaduvii sunt inchisi in boxe).Dupa 15 min lasati femelele libere toate odata si vaduvii vor innebuni.La fel ca mai sus introduceti cite o femela pe rind la vaduvul respectiv si cind sunt impreuna in cuib puneti masculul in cos.
- lasati cosul cu femele in mijlocul compartimentului ,lasati vaduvii liberi in voliera(ei vor sta pe cos si vor incerca sa intre la vaduve)Peste 10-15 min inchide vaduvii singuri in “dormitoare” ptr 5min ,dupa care pune-i in cos.
- lasati vaduvii liberi in voliera cu femelele ,iar in momentul in care ei vor intra in “dormitor” puteti pune masculul in cos.
- lasati femela in boxa cu vaduvul inchis un “dormitor”,dupa 5min luati vaduvul,il puneti in cos si duceti la 3-5km.Inchideti vaduva in “dormitor”,sa astepte intoacerea masculului,lasati masculul la femela la intoarcere,dupa care il puneti in cos ptr concurs.
- inchideti vaduvul in “dormitor”,in cealalta jumatate a boxei puneti o oglinda,in asa fel sa se poata vedea in ea.El va crede ca este un alt mascul care incearca sa-i ocupe boxa;dupa 30 min puneti-l in cos ptr concurs.Femela trebuie sa-l astepte la intoarcere.
NOTA-luati masculul din boxa numai in momentul in care femela este peste el in cuib ,il ciuguleste pe git sau pe cap,el inchide ochii si bate usor si ritmat din aripa!!!
Sfaturi:
-uleiul de usturoi si drojdia de bere ajuta la curatirea singelui de toxine
-produse ca Digestal,Gem-Thepax amestecate cu ratia zilnica de doua ori pe saptamina ajuta la refacerea florei intestinale
-usturoiul pus in apa ajuta la cutatirea pielii porumbelului
-dati pasarilor jumatate din ratie inaintea exercitiului zilnic si jumatate dupa;acest lucru te va ajuta sa le tii sub control
-de fiecare data cind porumbeii petrec mai mult de o noapte in masina de concurs,la intoarcere trateaza-i ptr trihomonoza+multe vitamine.Un produs execelent este Aviform Ultimate.